Laur Marszałka: nalewka, chleb i ser

Jeden laur i dwa wyróżnienia – produkty żywnościowe z subregionu ciechanowskiego docenione w XIV edycji konkursu o Laur Marszałka.

W tym roku do konkursu zgłoszono 106 produktów. Konkursowa kapituła nagrodziła 28, w tym producentów z Ciechanowa, Sońska i Śródborza. – W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły – informuje biuro prasowe Urzędu Marszałkowskiego.

W subregionie ciechanowskim Laur Marszałka trafił do Rafała Dzilińskiego z Ciechanowa, który produkuje 18-procentową nalewkę z jagody kamczackiej. Nalewka sporządzana jest ze świeżych owoców jagody kamczackiej. Posiada bardzo ciekawy bukiet smakowy oraz intensywną, ciemnoczerwoną barwę. Jest wytwarzana w ścisłym reżimie technologicznym z przestrzeganiem czasu maceracji i leżakowania.

– To jedna z naszych sztandarowych nalewek, bardzo przyjazna dla zdrowia, szczególnie dla naszego układu krwionośnego. Używamy starannie wybranych jagód, alkoholu bardzo dobrej jakości i odrobiny cukru buraczanego. A od momentu połączenia składników, do momentu kiedy nalewka jest gotowa, musi minąć minimum rok – mówi Rafał Dziliński.


Wyróżnienie w kategorii przedsiębiorców otrzymała Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (powiat ciechanowski) za wypiekany tam chleb żytni z suszonymi pomidorami i czosnkiem. To chleb na zakwasie, wzbogacony naturalnymi dodatkami. Proces jego produkcji ma aż pięć faz! Producenci zapewniają, że mąka pochodzi z młynów zaopatrywanych przez lokalnych rolników.
Wyróżnienie trafiło także do producenta indywidualnego, czyli Śródborskiej Manufaktury Serów ze Śródborza (powiat płoński), gdzie powstaje ser owczy dojrzewający Harcerz.

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Z kolei wicemarszałek Wiesław Raboszuk, zwraca uwagę że w regionie nie brakuje producentów, którzy nie rezygnują z tradycyjnych przepisów, mimo że często przygotowanie potraw na ich bazie wymaga więcej czasu i energii – Proces przygotowywania produktów, w których się specjalizują, czasami trwa wiele dni, a nawet tygodni. Do tego producenci stawiają na naturalne surowce. Wszystko po to, byśmy mogli cieszyć się zdrową, świeżą i pełną smaku kuchnią – powiedział.

red

Fot. Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego