Nadszedł czas na “kotlety” z kani

Informuje Nadleśnictwo Ciechanów przypominając jednocześnie, że niezwykle ważne przy zbieraniu grzybów jest ich odróżnienie od trujących “braci”.

Niezwykle smacznym i lubianym przez grzybiarzy jest czubajka kania. Niestety – zdarza się, że jest mylona ze śmiertelnie niebezpiecznym, trującym muchomorem sromotnikowym.

Dlatego Nadleśnictwo Ciechanów na swym fejsbukowym profilu porównuje obydwa grzyby, podając ich cechy charakterystyczne.

Cechami charakterystycznymi dla kani są: – ruchomy pierścień przesuwający się wzdłuż trzonu, – łatki na kapeluszu, – bulwa bez pochwy.

Muchomor sromotnikowy natomiast posiada: – pierścień przyrośnięty do trzonu, – bulwę u nasady trzonu otoczoną pochwą, – nie zawsze występujące na kapeluszu łatki.

-Pamiętaj, zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, że są jadalne! – apeluje do grzybiarzy ciechanowskie Nadleśnictwo.

red

Fot. FB Nadleśnictwo Ciechanów