W powiecie ciechanowskim, podobnie jak i w całym województwie mazowieckim, przedsiębiorcy z branż handlowej, hotelowej i gastronomicznej przestrzegają pandemicznych obostrzeń.

– Na terenie powiatu ciechanowskiego w styczniu 2021 r. pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej samodzielnie lub wspólnie z funkcjonariuszami Policji przeprowadzili 30 kontroli w hotelach, galeriach handlowych i obiektach związanych z obrotem żywnością i gastronomią (sklepy, bary, restauracje). W 5 obiektach zastosowano pouczenia nt. obowiązujących zasad sanitarnych (głównie związanych z koniecznością stosowania środków dezynfekcyjnych). W pozostałych przypadkach właściciele i administratorzy obiektów przestrzegają zasad bezpieczeństwa sanitarnego w czasie stanu epidemii i prowadzą działania w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się koronawirusa – poinformowała dzisiaj (29 stycznia) Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ciechanowie.

Publikujemy pełen komunikat PSSE w Ciechanowie z 29 stycznia 2021 r.

Mazowsze odpowiedzialne wobec pandemii. Kontrole prowadzone przez Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych w województwie mazowieckim potwierdzają stosowanie się do antyepidemicznych obostrzeń.

Od kilkunastu dni poziom zachorowań w Polsce stopniowo obniża się. Ministerstwo Zdrowia podczas czwartkowej konferencji prasowej oceniło ten stan jako wynik dyscypliny społecznej, której poddali się Polacy w okresie feryjnym. Mimo trudności większość społeczeństwa zachowywała się odpowiedzialnie i to przyczyniło się do stabilizacji i pewnego wyhamowania liczby nowych zakażeń. W całym kraju odnotowano blisko 10 tys. mniej hospitalizacji z powodu COVID19 niż w miesiącach jesiennych poprzedniego roku. Sytuacja pozwala rozważać stopniowe i delikatne luzowanie obowiązujących obecnie obostrzeń. Nie czekając na decyzje w tej sprawie, w wielu miejscach Polski zdeterminowani przedsiębiorcy ponownie otwierają swoje biznesy, łamiąc antyepidemiczne zakazy.

Eksperci apelują, by działalności jeszcze nie wznawiać. Wdrożone działania przeciwepidemiczne uwzględniają analizę sytuacji nie tylko w kraju, ale i w wielu krajach europejskich. Zdecydowane stanowisko w sprawie prezentują służby państwowe. Osoby, które łamią przepisy, muszą być przygotowane na konsekwencje. Kontrole pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współudziale funkcjonariuszy policji mogą skończyć się nie tylko pouczeniem i przestrogą, ale także karą w wysokości nawet 30 tys. zł.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne województwa mazowieckiego od początku tego roku (po wprowadzeniu już dodatkowych obostrzeń) wskazują jednak na przestrzeganie obostrzeń przez mazowieckich przedsiębiorców.

W okresie od 01-24.01.2021 r.  w samej branży gastronomicznej przeprowadzono łącznie 602 kontrole mające na celu weryfikację przestrzegania określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z Covid-19. Kontrole zostały przeprowadzone samodzielnie przez przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej bądź z udziałem funkcjonariuszy Policji. Jedynie w przypadku 7 przedsiębiorców zaobserwowano łamanie obostrzeń i wszczęto postępowania administracyjne w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej. Niezależnie od tego w 6 obiektach nałożono 7 grzywien w drodze mandatów karnych za uchybienia sanitarno-higieniczne.

Na terenie powiatu ciechanowskiego w styczniu 2021 r. pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej samodzielnie lub wspólnie z funkcjonariuszami Policji przeprowadzili 30 kontroli w hotelach, galeriach handlowych i obiektach związanych z obrotem żywnością i gastronomią (sklepy, bary, restauracje). W 5 obiektach zastosowano pouczenia nt. obowiązujących zasad sanitarnych (głównie związanych z koniecznością stosowania środków dezynfekcyjnych). W pozostałych przypadkach właściciele i administratorzy obiektów przestrzegają zasad bezpieczeństwa sanitarnego w czasie stanu epidemii i prowadzą działania w celu ograniczenia rozprzestrzeniania się koronawirusa.

– Rozumiemy ogromną determinację i niejednokrotnie rozpacz przedsiębiorców wynikające z utrzymujących się obostrzeń i zakazów uruchomienia działalności. – mówi dr n. med. Przemysław Rzodkiewicz, Mazowiecki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny. – Trzeba jednak zrozumieć, że wprowadzone ograniczenia pomagają zahamować rozprzestrzenianie się wirusa. Naszym celem nie jest karanie i nękanie przedsiębiorców grzywnami czy mandatami. Jako Inspekcja Sanitarna stoimy jednak na straży zdrowia publicznego obywateli i w przypadku, gdy dochodzi do łamania przepisów dotyczących ograniczenia epidemii, musimy podejmować zdecydowane działania zgodne z procedurami opisanymi w przepisach prawa. W tym miejscu pragnę podziękować przedsiębiorcom i mieszkańcom Mazowsza za dotychczasowe wysiłki w okazaniu zrozumienia działań, jakie prowadzą powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne. Apeluję również: wytrwajmy! Dla nas wszystkich! Dla naszego zdrowia! – dodaje Rzodkiewicz.

Powinniśmy z dużą dozą pokory i ostrożności podchodzić do tego, co nas otacza. Z doniesień ekspertów polskich i zagranicznych analizujących rozprzestrzenianie się wirusa w populacji ludzkiej wynika jednoznacznie, że zamknięte pomieszczenia, w których przebywa większa liczba osób, takie jak lokale, restauracje, hotele, w których odbywają się spotkania towarzyskie to są te miejsca, gdzie to zagrożenie jest największe. Nowe mutacje koronawirusa cechuje zwiększona transmisja.

W Polsce wciąż lockdown nie jest tak ostry jak w sąsiednich krajach. Drakońskie obostrzenia wobec mieszkańców zaczęły od czwartku, 28 stycznia obowiązywać na Słowacji, gdzie nie można wyjść na zewnątrz bez posiadania negatywnego wyniku testu Covid19. W Niemczech głęboki lockdown obowiązuje do połowy lutego. Dyscyplina w przestrzeganiu narzuconych obostrzeń oraz rozwijający się Narodowy Program Szczepień pozwolą zapanować nad epidemią i zbliżyć się do dni, kiedy znów będziemy żyć i pracować „normalnie”. Tymczasem przedsiębiorcy, których działalność została dotknięta w największym stopniu, mogą skorzystać z tarczy antykryzysowej, na przykład do 31 stycznia można składać wnioski o zwolnienie z opłacania składek za listopad 2020.

W czwartek ogłoszono, że od 1 lutego br. otwarte zostaną galerie handlowe i instytucje kultury typu galerie sztuki i muzea z zachowaniem pełnego reżimu sanitarnego (dezynfekcja, dystans – 1 osoba na 15 m kw., obowiązkowe maseczki). Zniesione zostają tzw. godziny dla seniorów. Pozostałe obostrzenia wprowadzone pod koniec grudnia zostają przedłużone do 14 lutego b.r. (szczegółowa lista obostrzeń na http://www.gis.gov.pl lub/i https://www.gov.pl/web/koronawirus).

Na terenie województwa mazowieckiego zacznie od 1 lutego działać 81 galerii handlowych. Bądźmy odpowiedzialni i podejmujmy takie działania, aby służyły one zdrowiu naszemu i naszych bliskich – sąsiadów, znajomych, współmieszkańców.

Wszelkie aktualne informacje na temat koronawirusa są aktualizowane i dostępne na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego i na oficjalnej stronie rządowej:

http://www.gis.gov.pl

https://www.gov.pl/web/koronawirus

https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/sprawy-urzedowe/chce-przestrzegac-przepisow-szczegolnych/tarcza-6-0-nowe-wsparcie-dla-wybranych-branz

(A.J)

Fot. pixabay.com/Zdjęcie ilustracyjne