Kulinarny Kącik z Cedrobem

Na naszym portalu prezentujemy kolejny odcinek Kącika Kulinarnego, przygotowywanego we współpracy z ciechanowskim Cedrobem. Dziś przepis na  pieczoną gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek i cebuli. Smacznego!

Składniki:

1 gęś Cedrob marki Krakauerland

20 ząbków czosnku

2 duże marchewki, obrane, obgotowane i przekrojone wzdłuż na pół

3 duże ziemniaki, obrane, obgotowane i pokrojone w ćwiartki

4 bardzo małe jabłka (Koksy)

½ l wywaru z kurczaka Cedrob

120 g niesolonego masła

1 łyżeczka posiekanego estragonu

sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Nakłuwamy gęś widelcem. Nacieramy połową masła, doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy gęś na ruszcie w brytfannie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia. Dodajemy czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, pieczemy przez kolejne pół godziny. Wyjmujemy z piekarnika i gęś i warzywa. Do brytfanny wlewamy wywar z kurczaka. Dodajemy estragon, pozostałe masło i mieszamy, aby uzyskać sos.

Składniki farszu:

2 kaszanki, obrane ze skóry i pokrojone

3 włoskie kiełbaski wieprzowe, obrane ze skóry i pokrojone

1 łyżka masła

4 drobno posiekane cebule

pęczek drobno posiekanej szałwii

200 g bułki tartej (z białego pieczywa)

1 jajko

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i przyrumień cebulę. Dodaj kaszankę, kiełbaski i szałwię. Smaż przez 5 minut. Przełóż do miski, wbij jajko, wrzuć bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz zawiń w folię aluminiową posmarowaną masłem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny.

Podanie:

Podziel gęś, wyłóż na półmisek razem z warzywami. Podawaj z sosem estragonowym i farszem.