Na naszym portalu prezentujemy kolejny odcinek Kącika Kulinarnego, przygotowywanego we współpracy z ciechanowskim Cedrobem. Dziś przepis na pieczoną gęś z farszem z kaszanki, kiełbasek i cebuli. Smacznego!
Składniki:
1 gęś Cedrob marki Krakauerland
20 ząbków czosnku
2 duże marchewki, obrane, obgotowane i przekrojone wzdłuż na pół
3 duże ziemniaki, obrane, obgotowane i pokrojone w ćwiartki
4 bardzo małe jabłka (Koksy)
½ l wywaru z kurczaka Cedrob
120 g niesolonego masła
1 łyżeczka posiekanego estragonu
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Nakłuwamy gęś widelcem. Nacieramy połową masła, doprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy gęś na ruszcie w brytfannie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy przez 1½ godziny, polewając co jakiś czas tłuszczem spod pieczenia. Dodajemy czosnek, jabłka, marchewkę i ziemniaki, pieczemy przez kolejne pół godziny. Wyjmujemy z piekarnika i gęś i warzywa. Do brytfanny wlewamy wywar z kurczaka. Dodajemy estragon, pozostałe masło i mieszamy, aby uzyskać sos.
Składniki farszu:
2 kaszanki, obrane ze skóry i pokrojone
3 włoskie kiełbaski wieprzowe, obrane ze skóry i pokrojone
1 łyżka masła
4 drobno posiekane cebule
pęczek drobno posiekanej szałwii
200 g bułki tartej (z białego pieczywa)
1 jajko
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i przyrumień cebulę. Dodaj kaszankę, kiełbaski i szałwię. Smaż przez 5 minut. Przełóż do miski, wbij jajko, wrzuć bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz zawiń w folię aluminiową posmarowaną masłem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny.
Podanie:
Podziel gęś, wyłóż na półmisek razem z warzywami. Podawaj z sosem estragonowym i farszem.