Kulinarny kącik z Cedrobem

Na naszym portalu dziś coś zdecydowanie dla ciała: we współpracy z ciechanowskim Cedrobem inaugurujemy kącik kulinarny. Na początek przepis na kiełbaski z jabłkami, cebulą i kiszoną kapustą. Smacznego!


* Kiełbaski z jabłkami, cebulą i kiszoną kapustą – przepis:

Składniki:

1-2 łyżki oleju roślinnego
12 niemieckich kiełbasek, różnych – polecamy kiełbaski Gerwazego GOBARTO
1 duża biała cebula, pokrojona w cienkie plastry
2 czerwone jabłka, np. gala albo braeburn, ze skórką, pokrojone w grube plastry
¼ szklanki cydru
450 g kiszonej kapusty
3 kiszone ogórki, pokrojone wzdłuż w ćwiartki – do podania
1 świeży ogórek, obrany ze skórki i pokrojony wzdłuż w ósemki – do podania
zestaw musztard – do podania

Przygotowanie:
Rozgrzać na średnim ogniu patelnię o średnicy 30 cm i wlać 1 łyżkę oleju. Poprzekrawać kiełbaski wzdłuż na pół. Smażyć, aż się zrumienią, po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć, aby nie wystygły. Włożyć na patelnię cebulę, w razie potrzeby dodając drugą łyżkę oleju, i smażyć 3 minuty. Dodać jabłka, wymieszać i gotować, aż zmiękną, 6-7 minut. Wlać cydr i gotować 1 minutę. Dodać kiszoną kapustę i gotować, aż się zagrzeje, około 2 minut. Wyjąć kapustę z jabłkami i cebulą na ciepły półmisek, na wierzchu ułożyć kiełbaski. Podawać z ogórkami i musztardą.

więcej przepisów na:   http://www.cedrob.com.pl/ksiazka-kucharska/