Na naszym portalu dziś kolejny odcinek Kącika Kulinarnego, przygotowywanego we współpracy z ciechanowskim Cedrobem. Dziś przepis na kurczaka po portugalsku. Smacznego!
Składniki:
2 piersi z kurczaka Cedrob
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 pomidory
10 zielonych oliwek
12 migdałów
4 łyżki oliwy
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
słodka papryka
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy. Cebule obieramy i siekamy w drobną kosteczkę, czosnek drobno siekamy. Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Następnie rumienimy na 3 łyżkach oliwy i przekładamy do garnka. Na pozostałej oliwie szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek i dodajemy je do mięsa razem z bulionem. Dusimy 15 minut. Pomidory oraz migdały parzymy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na ćwiartki, migdały w piórka, a oliwki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy wszystko do kurczaka. Podlewamy winem i dusimy około 15-20 minut. Po czym wyjmujemy mięso, studzimy chwilę i kroimy w plastry. Doprawiamy sosem do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę gotujemy bez przykrycia, aż nadmiar płynu wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Podajemy z ugotowanym ryżem.