Produkty z powiatu ciechanowskiego wśród nagrodzonych przez Marszałka

W tegorocznej edycji konkursu „O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego” wzięło udział ponad sto spożywczych produktów. Wśród laureatów – trzy z powiatu ciechanowskiego.

Fot. Archiwum TOMASZA PTASIEWICZA

W grupie „Producenci Indywidualni” (przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego) wyróżnienie za „Pasztet Wielkanocny” zdobył Tomasz Ptasiewicz z Ciechanowa. Przypomnijmy, że w roku ubiegłym otrzymał on wyróżnienie za „Nóżki Starowiejskie”. Więcej o ubiegłorocznym konkursie tutaj: https://www.ciechtivi.pl/nozki-i-nalewka-do-popicia-a-na-deser-wiszaca-babka/

W grupie „Producenci Rynkowi „Laur” zdobyła Piekarnia Paweł Milewski z Sońska (Wyroby pochodzenia roślinnego” za „Chleb żytni z bakaliami”. Wyróżnienie w tej grupie (Wyroby cukiernicze) jury konkursu przyznało „Sernikowej Fantazji z dynią” – autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Sosnowie, gm. Opinogóra Górna.

Fot. FB KGW SOSNOWO

– W konkursie wzięły udział firmy komercyjne, a także podmioty i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, kluby, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, producenci rolni, a także osoby fizyczne. Spośród zgłoszonych smakołyków komisja konkursowa przyznała 10 laurów i 19 wyróżnień – informuje Urząd Marszałkowski.

– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Do ich produkcji są wykorzystywane lokalne składniki, a receptura i sposób przygotowania stanowią tradycje kulinarne regionu lub są inspirowane starymi, rodzinnymi przepisami. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza. Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratuluję – podkreślił marszałek Adam Struzik.

Red

Fot. Urząd Marszałkowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *