Pogrzeb Grzegorza Russaka

W piątek (5 października) w Warszawie odbędzie się pogrzeb Grzegorza Russaka – wieloletniego dyrektora Domu Polonii w Pułtusku.

Jak poinformował nas obecny dyrektor Domu Polonii Dariusz Kisiel – o godz. 13.30 rozpocznie się msza św. pogrzebowa w kościele Dominikanów, Służew nad Dolinką, ul. Dominikańska 2. Pogrzeb natomiast odbędzie się na Komunalnym Cmentarzu  Północnym na Wólce Węglowej.

Dr Grzegorz Russak miał 70 lat. – „Kucharz, gawędziarz, propagator narodowych tradycji kulinarnych. Na antenie telewizyjnej Dwójki prezentował przepisy staropolskiej kuchni łowieckiej w programie “Ostoja”. Przez wiele lat program nagrywano w “Wielkiej Lipie”. Uchodził za jednego z najwybitniejszych znawców tradycji i obyczajowości szlacheckiej dawnej Rzeczpospolitej. Był prezesem Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego” – napisał portal wpu24.pl.

– “Od młodych lat miał otwarty umysł, niezwykłą fotograficzną pamięć . Był erudytą. Posiadł ogromną wiedzę historyczną. Przeczytał setki książek i przestudiował tysiące stron dokumentów historycznych. Umiał perfekcyjnie zestawiać fakty z najróżniejszych dziedzin wiedzy i osadzać je w realiach historycznych. Tak poprowadzony proces poznawczy był zawsze ciekawym źródłem wiedzy dla jego słuchaczy studentów uczelni, w których wykładał, dla czytelników niezliczonych artykułów czy słuchaczy i widzów jego programów telewizyjnych i radiowych, kursów.
Grzegorz Russak był wynalazcą i wizjonerem, człowiekiem do reszty zakochanym w ojczystej przyrodzie. Jego zainteresowania były niezwykle szerokie, zaskakująco bogate w treści. To w co się angażował pochłaniało go w 100%. Dorobek naukowy Grzegorza jest wszechstronny, począwszy od projektów z dziedziny weterynarii, zoohigieny po hotelarstwo, gastronomię, ojczystą tradycje, myślistwo, łowiectwo i jeszcze wiele, wiele innych” – wspomina brata na profilu FB pułtuskiego Domu Polonii – siostra Zmarłego Lidia Lorek-Guranowska.

fot. portal wpu24.pl