“Akcja Fermentacja” w Opinogórze Górnej

Ewentualnych zaniepokojonych zwolenników abstynencji pragniemy uspokoić. Nie chodzi o “pędzenie” napojów wyskokowych, ale o… warsztaty z kiszenia warzyw: kapusty, ogórków itp.

Bo kiszone warzywa to samo zdrowie. – Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego – powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B – czytamy na portalu poradnikzdrowie.pl.

A na “Akcję Fermentację” zapraszają już w poniedziałek 17 października do Urzędu Gminy w Opinogórze Górnej panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sosnowie.

O zaletach kiszonek czytaj na: https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kiszonki-to-najlepszy-probiotyk-aa-H7ZC-EZKn-Uj6Q.html

red

Fot. pixabay.com/Zdjęcie ilustracyjne