Dzień kuchni ukraińskiej w Ciechanowie

W sobotę (19 marca) mieszkańcy będą mogli zakupić tradycyjne potrawy kuchni ukraińskiej przygotowane przez przebywające w mieście obywatelki Ukrainy, które znalazły schronienie w Ciechanowie. Akcja potrwa od godz. 8.00 do 13.00 w miejskiej Hali Targowej „Bloki”. Cały przychód ze sprzedaży produktów bezpośrednio wesprze uchodźców przebywających w Ciechanowie – informuje ciechanowski Urząd Miasta.

Lokalne, charakterystyczne specjały kuchni zza wschodniej granicy przygotują obywatelki Ukrainy, które obecnie przebywają w Ciechanowie i tu znalazły schronienie przed rosyjską zbrojną agresją.

– Będzie to okazja, aby spróbować między innymi jak smakuje prawdziwy barszcz ukraiński (борщ), naleśniki młynci (Млинці) czy też warenyky (вареники) – obowiązkowa pozycja dla każdego amatora pierogów. Mimo, że nazwy wielu potraw kuchni polskiej i ukraińskiej są zbieżne (kapuśniak, barszcz, gołąbki, pierogi), to te pochodzące z Ukrainy są często przygotowywane z zupełnie innych składników. To właśnie decyduje o ich wyjątkowym, niespotykanym smaku – zachęca ciechanowski Ratusz.

Pieniądze zebrane podczas „Dnia kuchni ukraińskiej” będą stanowiły bezpośrednie wsparcie finansowe dla kobiet, które włączyły się w inicjatywę. Organizację akcji wspiera miasto, które zapewni produkty oraz udostępni kuchnię do przygotowania potraw przez obywatelki Ukrainy.

red

Fot. UM Ciechanów