“Grzybów było w bród” – Adam Mickiewicz, “Pan Tadeusz”

Podgrzybki brunatne, podgrzybki zajączki, borowiki, opieńki – sezon grzybowy w pełni, grzybiarze tłumnie odwiedzają lasy, a zdjęciami zbiorów zalewają media społecznościowe.

By grzybobranie było bezpieczne (bo np. pomylenie muchomora sromotnikowego z młodą gąską czy pieczarką może nawet skończyć się śmiercią) Nadleśnictwo Ciechanów przygotowało kilka podstawowych rad dla amatorów grzybobrania.

Zbieraj tylko te grzyby, które znasz i jesteś pewny, że są jadalne (w razie wątpliwości skorzystaj z atlasu). Nie zbieraj bardzo młodych grzybów, które często nie mają rozwiniętych wszystkich cech pozwalających zidentyfikować gatunek. Grzyby zbieraj do koszyka, nigdy do foliowych toreb. Nie niszcz grzybów niejadalnych, są one wartościowym elementem środowiska naturalnego. Pamiętaj o zasadach panujących w lesie, śmieci zabierz ze sobą.

red

Fot. Marek Szyperski