Udana “Akcja Fermentacja” w Opinogórze Górnej

Po tą nazwą kryły się warsztaty kiszenia warzyw, które poprowadziły, w sali konferencyjnej Urzędu Gminy, panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sosnowie.

Ogórki, kapusta, kalafiory i nie tylko. – Przez kilka godzin w urzędzie unosił się zapach świeżych warzyw, szczególnie chrzanu, kopru i czosnku – relacjonuje Emil Świszcz z opinogórskiego Urzędu Gminy i przytacza słowa gospodyń z Sosnowa: „domowe kiszonki są nie tylko naturalnym probiotykiem, ale także oczyszczają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, regulują florę bakteryjną, pomagają w procesach przemiany materii oraz zmniejszają poziom cholesterolu. Propagowanie zdrowego stylu życia, spożywanie jak najmniej przetworzonej żywności jest bardzo ważne. Uczmy się świadomych wyborów żywieniowych, bo to co jemy wpływa na nasze zdrowie, na nasze otoczenie, na naszą planetę”.

Warto podkreślić, że warsztaty członkinie sosnowskiego KGW wykonały własnym kosztem.


red
Fot. UG Opinogóra Górna