Nalewka z Ciechanowa wśród najlepszych na Mazowszu

Ciechanowianin Rafał Dziliński znalazł się wśród kilkunastu laureatów IV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt 2010 r.

Rafał Dziliński został nagrodzony w kategorii Mazowieckie Produkty Żywnościowe za nalewkę z aronii.

Konkurs miał dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim m.in.: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze wędliny oraz przetwory mięsne, produkty mleczarskie, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje.

– Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 77 produktów – poinformowała Marta Milewska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego. – Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz likiery.

– Bogata tradycja kulinarna i produkty doskonałej jakości to wizytówka naszego regionu. Właśnie dlatego co roku nagradzamy i promujemy najlepszych mazowieckich producentów. Dzięki temu konsumenci mają ułatwiony wybór, bo znak Laur Marszałka świadczy o wysokiej jakości produktu – podkreśla marszałek Adam Struzik.

msz