Chleb żytni razowy z sońskiej piekarni Hanny Milewskiej po raz kolejny wyróżniony w konkursie o „Laur Marszałka”.
Wyróżniony chleb pieczony jest z razowej mąki żytniej razowej typ 2000, na zakwasie, z zastosowaniem pięciofazowego procesu produkcji w piecu ceramicznym. Mąka pochodzi z młynów zaopatrywanych przez lokalnych rolników.
To już XII edycja konkursu. Jak informuje Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego – zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. Chleb ziołowy, pasztet z dziczyzny, szczupak faszerowany z Połoni czy porzeczkówka Magdy – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych. W tym roku szczególne uznanie kapituły zdobyły aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych.
– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreślił marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik.
Fot. mazovia.pl